Tågstyrning med Powered Up-appen

Jag upplever att Lego själva har väldigt dåligt med info om Powered Up; dess funktioner och hur de kan programmeras. Även om det finns information från olika personer på nätet, har jag svårt att hitta mer detaljerad fakta om de olika programklossarnas in- och utvärden. Jag som kommer från mer ”normala” programmeringsspråk skulle gärna även se en liten guide i hur programmering med klossar går till. Det är lite annorlunda mot textbaserad programmering.

Men det finns väl ingen annan lösning än att prova sig fram. Det är väl lite så programmering går till ändå, i alla fall för mig. 🙂

Mitt mål är att styra ett legolok via appen, på ett sätt som liknar styrningen av andra modelltåg. Jag tänkte i den här visa hur jag gör.

Startbild Powered Up
Startbild för Powered Up under julhelgen 2021

Länkar

Först några länkar jag hittat och som hjälpt mig komma igång och lära mig mer om Powered Up:

En översikt över vilka olika hubbar, motorer och sensorer det finns:
https://brickarchitect.com/powered-up/

Lite mer detaljerad fakta och jämförelser samt länkar till en del videoguider på slutet
https://racingbrick.com/lego-powered-up-summary/

En guide som förklarar vad de olika programklossarna gör
https://racingbrick.com/powered-up-code-block-guide/

Legos egen sidor om Powered Up tycker jag inte tillför något. 🙁

Hub och körkontroll

Även när det gäller att komma igång med lok och körkontroll, har jag tyckt informationen varit lite väl förenklad. Jag kanske är för gammal för att förstå Legos bilder, men med hjälp av video och provande har jag kommit fram till följande.

Om det behövs några fler eller annorlunda steg den första gången man parar ihop hub och körkontroll, minns jag tyvärr inte. Men troligen inte?

Para ihop körkontroll med lok

  • Det måste förstås finnas hyfsat(?) laddade batterier i hub/lok och körkontroll. En liten stjärnmejsel behövs för att byta dem.
  • Sen måste hub/lok och körkontroll vara i närheten av varandra.
  • Tryck sen på gröna knapparna på både hub/lok och körkontroll, så att de båda lysdioderna börja dubbelblicka blåvitt. De dubbelblickar under c:a 10 sekunder och om de inte hittar någon enhet att para ihop sig med, avslutar de med en trippel (eller är det en kvadrupel) blinkning och stänger av sig.
  • Går allting bra, kommer bägge enheternas lysdioder att lysa grönt med fast sken. Nu ska du kunna köra loket.

Stänga av parningen

  • Stäng av parningen mellan hub/lok och körkontroll genom att hålla gröna knappen nedtryck under minst 5 sekunder, på EN av enheterna. Efter den tiden, kommer enhetens lysdiod dubbelblinka ett par gånger och sen slockna. Den enheten stängs då av.
  • Den andra enheten tappar nu kontakten och börjar dubbelblinka blåvitt för att hitta någon enhet att para ihop sig med. Om den inte hittar någon inom c:a 10 sekunder, stängs den också av.

Byta kanal

Det verkar finnas fem olika kanaler som en hub och körkontroll kan kommunicera på. Kanalerna visas med olika färger på enheternas lysdioder: Grön, gul, röd, blå och violett.

  • Du växlar kanal genom att trycka en gång på hubbens gröna knapp, när både hub och körkontroll är igång och parade.

Här undrar jag om fem olika kanaler endast är en begränsning när man använder hub och körkontroll? Eventuellt kan man kanske ha fler kanaler (=samtidiga lokförare) om man använder appen tillsammans med hubben istället?