Styrning av moduler

Nu har jag gjort mina första tester av nya styrning av modulerna. Det hela sker med små kretskortsdatorer, wifi och ett protokoll som heter MQTT. Det finns många spännande möjligheter med detta!

Bild från videon som visar första, enkla testen

Jag har (som vanligt) länge haft idén om att styra modulerna trådlöst. Den lilla kretskortsdatorn Arduino har jag också provat en del tidigare, men de jag köpte hade inte wifi inbyggt. Därför kom inte styrprojektet igång.

Men så fick jag höra att ett par MJ-bekanta hade börjat med en liknande idé och när jag så fick en länk till deras projekt blev jag inspirerad och kom äntligen igång själv.

Jag köpte in en Wemos mini kretskortsdator med inbyggd wifi när jag ändå skulle köpa lite annan elektronik. Det var lyckat, för den var lika enkel att hantera som de Arduinos jag är van vid. Utan problem fick jag igång kommunikationen med den.

Ett styrkort per modul

Min tanke är att i varje modul som behöver styras, ska det sitta ett eller flera styrkort som sköter funktionerna på just denna modul. I princip tänkte jag mig en funktion per styrkort, exempelvis signal, växel eller belysning.

Jag planerar också att ha en (eller flera) centrala styrkort som från längre håll ska kunna styra funktionerna på mina moduler. Nån gånmg i framtiden skulle detta ”styrkort” vara en Raspberry Pi med pekskärm och mer avancerade möjligheter. Vi får se, funderar just nu på att köpa en Raspberry Pi Zero W.

Knytpunkter

Alla dessa styrkort kommer sedan att kommunicera med varandra via trådlöst nätverk (wifi). För att detta ska kunna fungera behövs alltså en trådlös router som central punkt i ”systemet”. En gammal avdankad duger gott.

Alla dessa styrkort pratar med varandra via ett protokoll som heter MQTT. Enkelt beskrivet kan varje klient publicera eller prenumerera på valfria meddelanden som alla skickas via en central s.k. MQTT-broker.

Denna MQTT-broker behöver köras på en central dator och även här passar det bra med en Raspberry Pi. Finns nog inget annat val än att köpa en sån att testa med.

Kommunikationen är igång

Men just nu är det alltså bara två små kretskortsdatorer jag fått igång, MQTT-brokern kör jag än så länge på min NAS. Klienten fungerar fint och jag har fått den att fungera även på en NodeMCU kretskortsdator.

I dagsläget kan jag alltså bara trycka på en knapp och tända/släcka en lysdiod. Det hela går till så att knappen skickar ett meddelande till MQTT-brokern. Detta meddelande kommer sedan tillbaka och triggar en ändring av lysdiodes status.

Det hela är knappast så avancerat. Men det viktiga är att jag har fått principen för kommunikationen att fungera. Så nu finns det en grund att bygga vidare på.

Github nästa

Nästa steg är att snygga till koden och skriva lite förklarande text innan jag laddar upp koden på Github. Sen ska jag sätta mig på min kammare och börja ta fram en klient som även kan styra två växlar med tillhörande diodindikeringar.

Håll utkik här efter nya framsteg!


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Styrning av moduler”

  1. Max

    Haha underbart! Sitter och pillar med ungefär samma saker.
    Har gjort en MQTT-server Qos 0 och 1, forftarande en del buggar.
    Den har via Broadcast en funktion för nät-descovery.
    Använder också ESP8266 för moduler.

    Kul att fler är inne på samma ”spår” 🙂