Resin

Här samlar jag information och mina erfarenheter kring hantering av resin och resinbyggsatser.

Varning! Resindamm är inte hälsosamt att få i lungorna, så ha antingen andningsskydd när du bearbetar den eller åtminstone våtslipa.

Justeringar

Ta bort överflödigt gjutgods (gjutskägg) med en kniv. En del som är för tjock kan göras tunnare genom att slipa den mot ett sandpapper (80 eller 100 kornstorlek) liggande på en slät yta.

Delar som inte är raka, kan böjas tillbaka till sin rätta form med hjälp av varmt (nästan kokande) vatten.

Rengöring

Vid resingjutning kan det vara så att man använder släppmedel för att gjutningen ska kunna avlägsnas ordentligt från gjutformen. Detta släppmedel kan göra att lim och färg inte fäster så bra på delarna och de behöver därför rengöras.

Rengör i så fall delarna ordentligt, på något av följande sätt:

  • Tvätta ordentligt, helst flera gånger, med diskmedel
  • Tvätta i T-röd och skölj av med vatten
  • För på ugnsrengöring, låt verka en stund och rengör i vatten

Efter rengöring behöver delarna förstås torka.

Grundmålning

Vanlig spraygrund funkar bra på resin.

Limma

För att limma resin, använder man antingen epoxy- eller cyanoakrylatlim. Superlim (cyanoakrylat) i gel-konsistens fungerar bra.

När limningen har härdat så kan man förstärka hörn genom att stryka lättflytande superlim på insidan. Använd t.ex. tandpetare.

För att få lim att fästa än bättre, kan ytorna som ska limmas först slipas försiktigt med ett sandpapper som har 220 eller 240 i kornstorlek. Slipa bara så mycket att den blanka ytan försvinner.

Tips

Tips uppsnappat på Svenskt MJ-forum:
”När jag skall skruva fast något i avgjutningar gjorda med vanligt 2-komponents resin, har jag märkt att ett par droppar ca-lim som får sugas upp och torka in i det härdade resinet runt borrhålet gör materialet betydligt mjukare på just det stället. Och den mjukheten verkar hålla i sig i flera timmar efteråt. Fråga mig bara inte hur det går till, för jag är ingen kemist…
Nu är det ju naturligtvis inte säkert att UV-härdande resin har samma egenskaper som 2-komponents dito, så det kanske inte alls fungerar för andra. Men måhända värt att prova i alla fall?”