Nu fungerar MMRC

Nu har jag äntligen fått igång växelstyrningen så som jag tänkt mig! Efter lite strul och mycket provande kan jag nu styra två stycken växelservon både lokalt och via trådlöst nätverk.

Allting fungerar nu som det ska. Först det grundläggande som var klart sen tidigare:

  • Växelns bägge lysdioder blinkar simultant när strömmer slås på, för att indikera att kortet inte vet i vilket läge växeln ligger.
  • Ett första tryck på knappen gör att växeln går till normalläge.
  • Under omläggningen av växeln blinkar lysdioden för det valda växelläget.
  • En fast lysande lysdiod visar vilket läge växel ligger i.
  • De båda växlarna kan hanteras oberoende av varandra, så även då lysdioderna.
MMRC-klienten på testbänken

Fler funktioner

Ovanstående är nu kompletterat med följande funktioner:

  • Växelarnas läge kan styras trådlöst, t.ex via en MQTT-app eller en helt egen lösning.
  • Styrkortets status, namn, funktioner etc kan man läsa av trådlöst via MQTT.
  • Kan inte styrkortet koppla upp sig mot nätverket, går det in i ”webserver-läge” och visar en webbsida med möjlighet att ange SSID och lösenord.
Information och styrmöjligheter via en app

Fortfarande är det en del funktioner och inställningar som definieras i programkoden, så man måste kunna programmera en Arduino för att använda programmet. Planen är att få till detta i två steg; först lägga allting i en konfigurationsfil och i nästa steg använda ”webserver-läget” för att ställa in även dessa saker. Någon tidplan har jag inte…

CLEES-stödet tillfälligt borta

Under arbetet med att få trådlös styrning, försvann tyvärr stödet för CLEES. Det beror mest på att jag anammat en helt annan struktur för MQTT-meddelanden. En som jag tror är mer framtidssäker och ger mer information och möjligheter kring styrning av modelljärnväg. Det står dock på agendan att få tillbaka CLEES-stödet i framtida versioner.

Framtida idéer

Andra idéer som ligger längre fram i tiden är att få styrkortets interna lysdiod att med blickningar visa om det väntar på konfiguration eller är redo att användas. Jag ska nog även publicera knapptryckningarna till MQTT, så att andra styrkort kan lyssna på dem och göra olika saker när en knapp trycks.

Debug-utskrifter under startsekvensen

En annan önskan är att i framtiden lägga in möjlighet för växeln att styra signaler. Det ska inte behöva vara så svårt, men innan jag kommer dit måste jag ta fram en klient för signaler. Så det lär dröja innan jag fått allt på plats.

Men för stunden är jag ändå nöjd över att nått så här långt. Och jag ser fram emot att utveckla systemet med ytterligare funktioner och klienter!

Kod på Github

Du som är nyfiken på att prova programmet eller bara se hur jag gjort, hittar koden på Github. Ännu så länge är bara koden kommenterad, det finns inte så mycket annan dokumentation.

https://github.com/mekanoid/MMRC-twoturnout


Publicerat

i

,

av

Etiketter: