MMRC – april

Solen och den tidiga värmen har haft lite negativ inverkan på MMRC. Det känns helt okej, men lite framsteg har det ändå blivit.

Det jag nu funderat en del på, är hur jag ska hantera batteridrift av min växelstyrning. Tyvärr har ju batterier inte konstant utspänning och den Wemos-klon jag använder klarar inte riktigt det spänningsintervall som fyra NiMH-batterier har.

Spänningsregulator tillkommer

Som test har jag köpt en spänningsregulator som ger 5V ut även om inspänningen varierar mellan 3 och 11V. Med en sån kan man nog driva de flesta Arduino-liknande kretskortsdatorer på tre eller fler batterier.

Nackdelen är att en regulator ökar priset på styrningen, men framför allt behöver mitt lilla anpassningskort utökas. Det behövs plats för regulatorn och jag kan inte längre använda den ordinarie USB mikro-kontakten för strömmatning.

Nytt anpassningskort

Min största vånda blev kring vilken kontakt jag ska använda för att ansluta spänning till mitt anpassningskort. Vanlig batterikontakt blir onödigt stor och tar för mycket plats. Så mitt val (just nu) är att bara använda vanliga små stiftlister som kontakter. Dessa är enkla och billiga så det borde kunna fungera.

Sen kontakttypen blev bestämd, har jag gjort en ny variant av anpassningskortet. Där lade jag till stiftlist-kontakten och en plint för spänningsregulatorn. När dessa var tillagda fanns det plats över på kortet, så jag lade även till en ministrömbrytare så jag kan stänga av MMRC helt vid behov. Kan vara bra när jag kör på batteri.

Beställa och vänta

Nästa steg är nu att beställa mer prylar, elektronik från Electrokit och kretskort via Fritzing. Det blir sen lite väntetid på främst kretskorten, men under tiden kan jag rita om den hållare jag gjort för Wemos-klient och anpassningskort. Så med lite tur har jag en fullt fungerande prototyp om några veckor. Till dess får jag passa på och bygga klart lite annat på mina moduler!


Publicerat

i

,

av

Etiketter: