Allmänt

När vi pratar om moduler, menar vi en liten bit modelljärnväg ofta byggd i form av en upp- och nervänd låda med räls och landskap ovanpå. Genom att alla som bygger moduler gör gavlarna på samma sätt, kan man sedan koppla ihop modulerna till större anläggningar vid olika sammankomster.

Modulhobbyn

Först och främst kan det vara trevligt att veta mer om moduler och hur de används. Principen är ju att enskilda personer bygger kortare bitar av en modelljärnväg, som sedan sätts ihop till större banor vid olika träffar. Dessa träffar kan sen ha olika teman eller inriktningar; de kan vara publika där man visar upp banan och tågen, interna med mycket trafikspel eller kanske speciella träffar för tåg från en viss tidsperiod.

Förberedelser

Innan man börjar bygga moduler, kan det vara bra att fundera igenom en del grundläggade saker. Man behöver fundera på vilken skala man vill köra och kanske även på om man mest gillar svenskt, tyskt, amerikanskt eller annat. Väljer man H0-skala, behöver man även bestämma om man ska köra 2R eller 3R.

Är man ny inom modelljärnvägshobbyn är det också bra att lära sig mer om hobbyn i allmänhet. Det kan vara bra att börja läsa på något forum, gå med i någon förening och i övrigt läsa diverse information man kan komma över.

Standard

När du vet lite mer vad du vill bygga, måste du hitta en standard som passar för den typ av modelljärnväg du vill ha. Det finns en mängd olika modulstandarder och det är svårt att ge en bra översikt. Det finns exempelvis standarder för olika skalor, smalspår, tidsepok och med amerikanskt förebild. Än så länge är nog ändå MMM H0 2R den vanligaste i Sverige och mycket på denna webbplats kretsar kring den standarden.

Mer information

Du hittar mer information så som exempelvis artiklar, filer och länkar på sidan Allmänt.