Det fina med moduler är att man kan börja i liten skala. Till en början är det enda man behöver en enda modul med sin räls. Redan där kan man nöja sig och ändå vara med på träffar med stor behållning.
Men gissningsvis vill man mer, exempelvis kunna köra egna tåg på träffarna. Då måste man förstås köpa ett lok, men även ett körhandtag till det. Visserligen kommer det trådlösa körandet allt mer, men än kan man inte helt förlita sig på det.
När man nu har lok och möjlighet att styra det, kanske vill man kunna provköra både modulen och loket hemma. Eventuellt vill man även kunna programmera loket (dess dekoder) också, eftersom man alltid kör digitalt på modulträffar. Alltså blir det dags att även köpa en körcentral.
Styra & programmera själv
Men här kan man komma undan lite billigare om man vill. Eftersom man inte ska styra någon större anläggning, kan man nöja sig med t.ex en SPROG eller DCC++ och koppla den till sin vanliga dator. Med hjälp av JMRI-programvaran kan man sen både köra och programmera sina lok på modulerna.
När man kommit så här långt, vill man kanske kunna programmera & testa lok även på träffarna. Då kan det vara dags att skaffa lite grenuttag, en bit programmeringsspår, kanske ett litet campingbord och en stol. Samt en verktygslåda av något slag, för alla prylar som nu behövs till moduler, lok, vagnar och elektronik.
Engagerad på träffar
Nästa steg, förutom att bygga fler moduler och köpa mer tåg, är nog att börja bidra mer till träffarna. Exempelvis skaffar man uttag för körhandtag och kablar till dessa. Eller köper en booster och skaffar kablage till den. Det finns förstås mycket annat smått & gott som behövs på träffar.
Det sista(?) steget är sedan att skaffa de prylar som behövs centralt på en modulbana; en kapabel körcentral, RSCLD och kanske fler boostrar, uttag för körhandtag och olika kablar.
Som synes finns det stora möjligheter att välja hur mycket man vill engagera sig i modulhobbyn. Alla varianter är välkomna, så det är bara att sätta igång!