Den här sidan beskriver bygget av en midre modul avsedd både för 2R- och 3R-banor i skala H0. Den är en sammanställning av ett antal inölägg som gjordes på denna webbplats under vintern 2017.
Limma ihop stommen
Jag börjar förstås med att limma ihop modulstommen. Den här gången behövs inga tvärstag och jag delar markisoleringen till hälften av dess tjocklek. Markisoleringen limmas direkt mot gavlar & rälsbäraren. Sen både bygger jag på och karvar ur markisoleringen för att få lite kuperat landskap. Jag limmar även 3 mm kork som rälsbädd.
Stenar
Sen tidigare har jag målat lite vanligt gårdsgrus (singel) som får fungera som stenar. Storleken blir hyfsat rätt och man kan vanligen hitta tillräckligt varierande storlekar. Gruset bör rengöras med vatten och lite diskmedel, för att sen torka ordentligt. Man kan ibland behöva skura dem med en återanvänd tandborste eller liknande.
Jag målar sedan stenarna med Vallejos nr 70.991, Dark Sey Grey och låter dem torka. För mer färgvariation kan man tillföra en liten mängd Vallejos nr 70.989, Sky Grey med svamp eller liknande. När det torkat, målar jag stenarna med en svart wash gjord av en del svartfärg och 5 delar vatten. Sen låter jag stenarna torka ordentligt.
Därefter limmar jag fast stenarna där de ska vara i landskapet. Jag trycker ner dem ordentligt (så de inte ser ut att ligga ovanpå) och låter limmet torka.
Skogsmark
Som grund för skogsmark och liknande använder jag Gissbergs recept med sågspån. Den gör marken lite ojämn och döljer mindre skavanker i underlaget.
Jag börjar med att för hand strö ut ett ganska jämnt lager sågspån på underlaget. Täck underlaget ordentligt, men ha inte heller för tjockt lager sågspån. Se sen till att sågspån inte ligger på t.ex stenar, stigar och andra platser där det inte ska vara slät terräng eller annat underlag. En pensel fungerar bra till det.
Sågspånet fäster jag med en blandning av lika delar vatten och vitlim. Till 1 dm² sågspånsmark behövs ungefär 20 ml vitlimsblandning.
Vatten & vitlim
Jag duschar först den utströdda och utjämnade sågspånen med vatten med hjälp av en liten sprayflaska eller liknande. Men var försiktig när du duschar de första stänken, det är lätt att sågspånen far iväg om strålen är för kraftig eller kommer från nära håll.
När sågspånen blivit blöt droppar jag på vitlims-blandningen försiktigt med en pipett. Dränk in sågspånen med ett jämnt lager vitlimsblandning, men var försiktig så det inte rinner. När jag är klar, kan jag ibland behöva justera sågspånen med t.ex en tandpetare. Låt sen torka ordentligt, vilket vanligen tar minst en natt.
En viktig sak vid limmandet av sågspånen, är just detta att blöta först. På blött sågspån flyter vitlimsblandningen ut mycket bättre och man undviker att vitlimmet blir som runda bollar på vilket sågspån fastnar och faktiskt kan rulla iväg. Man får då fläckar helt tomma på sågspån.
Modulens sidor
När sedan sågspånen torkat, gör jag iordning modulens sidor. Gavlarna är anpassade för att ha en 3 mm boardskiva på vardera sida.
Kapa först boardskivan till rätt längd och med en höjd som är högre än modulens högsta punkt. Sätt sen boardskivan mot modulen, med avigsidan inåt, och rita med en blyertspenna av landskapskonturen.
Sen tar man en sticksåg och sågar ut konturen samt filar till alla kanter så de blir släta och fina. Jag låter nu sidorna ligga ett tag, för de ska först målas innan de limmas på plats.
Måla grunden till landskapet
Nästa steg för mig, är att måla sågspånsgrunden med brun och grön färg. Jag använder Woodland Scenics C1228 Green Undercoat och C1221 Raw Umber.
Häll upp respektive färg i en palett plus en kopp med vatten. Ta sedan en lite större och styvare pensel och måla omvartannat med brunt och grönt. Tillför även lite vatten då och då med penseln. Detta för att färgen ska flyta ut i alla skrymslen och för att inte få allt för stora kontraster mellan färgerna.
Till 1 dm² sågspånsmark behövs ungefär 20 droppar av vardera grön och brun färg. Plus kanske lika mycket vatten.
Måla även gavlarna
Den lilla färg som blir över, brukar jag måla på gavlarna. Då jag gör raka gavlar finns en risk att dessa syns om modulen kopplas ihop med en gavel som lutar enligt MMMs rekommendation. Det händer faktiskt inte så ofta, men för att ändå minska risken för en ful skarv, målar jag gaveln ner till MMMs landskapsprofil.
Jag har en MMM profilmall jag fått och med den som mall ritar jag upp konturerna på min gavel. Sen målar jag mellan strecket och gavelns överkant, som på bilden.
Limma räls på modulen
Nästa steg är att limma fast en bit räls på modulen. Denna har jag redan kapat och lött på kablar för strömmatningen. I detta fall använder jag Märklins K-räls, så det blir tre kablar att löda.
K-rälsen har rykte om sig att vara svår att löda. Och det var den, tills jag insåg att det gick mycket bättre om jag både putsade bort lite ytskikt och sen använde lödpasta.
Endast lim, ingen skruv
Jag limmar rälsen direkt mot korken med vanligt trälim och jag har inte lött den mot några skruvar i gavlarna. Jag hoppas den inte blir för misshandlad och om det ändå blir skador är det nog enklast att byta hela rälsen på en så här kort modul. Jag har ett par trasiga gamla blybatterier som tyngd.
Under tiden limmet torkar, passar jag på att grundmåla sidorna. Färgen ska bli MMM 2Rs gröna (NCS S 5010-G30Y), då det är en kombinerad 2R/3R-modul jag bygger. Eventuellt får ena sidan 3R-färg nån gång i framtiden?
Ballasten
Jag fortsatte sedan med att limma ballast. Här använder jag Polaks 5313 Granit och börjar med att lägga ut den runt spåret. Vid gavlarna sätter jag en bit vanlig tejp i samma höjd som rälsens överkant. Detta för att kunna få en snygg banvall ända ut till gavelns kant.
Jag försöker lägga ut ballast ganska jämt och snyggt redan från början, men behöver ändå med en mjuk borste jämna till den mellan slipersen och efter sidorna. Jag har på denna modul även gjort lite mer dike utefter banvallen, så att den ser lite högre ut.
Sidorna på plats
När sidorna målats med grönfärgen och torkat, limmar jag den på plats. Med en rem och några klämmor hålls sidorna på plats medan vitlimmet torkar.
Under tiden strör jag lite mer sågspån i skarven som lätt blir mellan sidorna och markisoleringen. Jag limmar den som vanligt med vitlimsblandning. När allt torkat, målar jag den nya sågspånen med grönt och brunt som tidigare.
Strömförsörjning av rälsen
Tyvärr var jag lite ivrigt och hann börja med landskapet innan all strömförsörjning var på plats. Det berodde även på att jag inte visste hur jag skulle få tag på gul 1,5 mm²-kabel. Men det var inte så svårt; Biltema har sin gula kopplingskabel 35-3866 för 40kr/10m.
Så jag lödde på de tunnare kablarna från rälsen, på de grövre för matningen och satte en bit krympslang över lödningen. Sen gjorde jag ett par träbitar både för att hålla ordning på kablarna och som stopp så de inte kan röra sig för mycket. Det bör ge en stabil strömförsörjning.
Jag sätter nämligen ett litet buntband runt varje kabel, direkt innanför de bägge träbitarna. På så sätt kan inte kabel röra sig speciellt mycket åt något håll och jag slipper risken att något dras sönder.
Alternativa anslutningar
På den här modulen testar jag ett nytt koncept för anslutning till andra moduler. Jag har korta kablar med Molex-kontakter i ändarna. Tanken är att kunna anpassa anslutningen beroende på situation.
- Om jag ansluter till en annan av mina moduler blir det hela väldigt enkelt och inga lösa kablar behöver hänga ner. Med några adaptrar (hane-hane, hona-hona, 2R-3R) kan jag ansluta moduler på alla olika sätt.
- Vid en 2R-körning stoppar jag i Molex-adaptern med en lång kabel för hane och en kort för hona. Då uppfyller jag standarden och det är enkelt att koppla.
- Vid 3R-körningar tar jag den andra Molex-adaptern och modulen ser ut som en 3R-modul. På så sätt slipper man fundera på hur de tre kablarna ska kopplas vid olika körningar
Det gäller bara att jag har med mig adaptrarna…
Växtlighet på modulen
När både sågspån och färg torkat ordentligt, är det dags för lite växtlighet på modulen. Till det använder jag lövmatta och turf.
Klipp till mindre bitar av Polak Naturex 9015 och/eller 9016, glesa ut dem till kanske dubbla storleken och placera dem områdesvis i sågspånet. Tryck fast lövmattan i sågspånet och variera hur tätt/täckande det blir.
Ta sedan turf och strö ut även denna i mindre, oregelbundna områden som glesnar utåt kanterna. Låt turfen gå lite i varandra och i lövmattan ibland. Det är lämpligt att använda ett par olika nyanser åt gången. Kombinera Polaks 2411 och 2162 i vissa områden och variera det med Polak 2431 och 2141 på andra ställen. Om det passar, kan man även använda Polaks 2211 som vitmossan.
Limma allting
När du är nöjd med utläggningen av lövmatta och turf, spraya lite vatten över allting och limma fast med en blandning av en del vitlim och två delar vatten. Droppa ut limblandningen med pipett och låt det sen torka.
Något att tänka på är att välja hur mycket av ovanstående växtlighet man ska ha, kontra tätheten på buskar och sly. Ska man ha mycket buskar & sly, behöver man nästan inget alls av ovanstående lövmatta/turf. Ska man däremot ha få buskar och kanske en del träd, behöver man ha mer marktäckning. Man får hitta en bra balans.
Jag vill påstå att på denna modul blev det onödigt mycket marktäckare, då jag senare tillförde ganska täta buskage…
Gräs, buskar och sly
Nu är det dags att få lite gräs på modulen. Var och hur mycket brukar jag variera en del, men det brukar ofta bli på större öppna ytor, runt stenar och som enstaka plättar och tuvor. Jag har blandat 1 del Polak Flockdekor 8313 med 3-4 delar Flockdekor 8307 till mitt gräs.
Sen placerar jag ut gräset antingen med en flat, vinklad pincett eller med en Grassmaster och använder vitlim för att fästa det. För att variera eller förenkla, kan man även använda färdiga tuvor av Polaks 4123 och/eller 4135.
Ska man ha mycket gräs och vill använda Grassmatser, kan det vara enklare att applicera gräset innan man lägger på lövmattan och turfen.
Buskar och sly
Nu är det dags att lägga sista handen på landskapet. Jag börjar med att ha lite lim på stenarna och strö Woodland Scenics T42 i limmet. Blås bort överflödet. Sen gör jag samma sak med Woodland Scenics T44, men i mindre områden och lite ovanpå den mörkare T42. Nu är stenarna mossiga nog för mig.
Sen gör jag buskar och sly på enklast möjliga sätt. Jag använder lövmatta 9012, 9051 och 9015 från Polak och klipper den i olika stora bitar. Varje färg på lövmattan limmar jag lite oregelbundet, men ändå sammanhängande i större områden. Områden får gå i varandra lite här och där.
Lite högre buskar gör jag genom att klippa till en bit grönklädd stålstråd (borde finnas i växtbutiker?), trycka ner den i markisoleringen och fästa med en klick universallim. Sedan tar jag en bit lövmatta (9012 till alla mina större buskar) och sträcker ut den en del. Sen har jag universallim även på resten av ståltrådsbiten och sätter dit lövmattan.
Som en sista touch har jag, efter bilderna togs, placerat ut en del färdiga grästuvor i passande färger. Jag placerade dem mest kring ballasten.
Modulen färdig för körning
Tyvärr tänkte jag lite fel när jag lödde på kablarna på rälsen. Jag kapade nämligen mittskenan så att jag kunde sära på slipersen och löda kablarna direkt på undersidan av rälsen. Det blev snyggt, men jag lödde bara en kabel till mittskenan. Det betydde ju att den andra delen av mittskenan saknade strömmatning. Tyvärr märkte jag inte det förrän jag började testmäta modulen med multimeter.
Efter mycket funderande kom jag på att bästa lösningen var att ta bort lite ballast, kapa slipersen så jag kom åt mittskenan och löda en kabel mellan mittskenans båda delar.
När det var klart, fick jag karva ur lite ur slipersbitarna för att kabeln skulle få plats. Sen limmade jag tillbaka slipersen och hade lite modellspackel i hacket som blev efter kapningen. Slutligen målade jag slipersen i rätt färg och limmade ny ballast.
Det hela blev ganska bra och är svårt att se om man inte vet om det (vilket ju alla gör nu).
Modulen färdig
Så räknar jag äntligen modulen som färdig. Egentligen skulle man kunna tillföra mer detaljer, exempelvis blommor såsom rallarros eller lupiner samt lite grenar och ris. Men det får i så fall bli senare.
Till sist provade jag att ställa nya modulen mellan mina äldre kurvmoduler för att se hur det blev. Och visst är de olika, men överlag tycker jag att de får duga. En vacker dag ska jag dock måla annan rostfärg på den högra kurvmodulen…