Bygga en modul II

Den här sidan beskriver bygget av en kurvmodul, med fokus på att testa några olika regler för hur ett enhetligt landskap kan se.

Byggbeskrivning

Nu har jag börjat göra landskap på en av mina nya sektioner. Det är en liten 15 graders kurva med radien 900 mm. En 2R/3R-sektion gjord utifrån Märklins kurvskena 2274.

Stommen och elen är klar och jag har skurit till landskapsgrunden utifrån några olika bitar markskiva. När marknivån var klar sågade jag till sidorna längs med marknivån och målade dem med MMMs 2R-gröna färg. Att såga sidorna efter landskapet tycker jag är ett enkelt sätt att få en sektion/modul som inte ser så rak och kantig ut – fastän gavlarna faktiskt är helt raka i överkant.

Modulsektion med markskiva , räls och målade stenar

En av de tidiga landskapsarbetena är att måla stenarna med en omgång Vallejo 70.991 Dark Sea Grey och därefter en omgång med 5 ggr utspädd svart. Dessa limmar jag sen med smältlim lite nedsänkta i markskivan. I samma veva tar jag lite vitlim och limmar toapapper i alla skarvar som finns kvar. Detta för att senare slippa vitlim som rinner ner medan jag fäster sågspånet på modulen.

Förbereda marken

Nästa steg är att förbereda marken genom att limma sågspån. Jag provade nu att strö ut det med en återanvänd kryddburk (sådan med fyra större hål) och då blev det mycket lättare att få sågspånen jämnt fördelad.

Modul med sågspån utlagt

Sen tar jag bort allt sågspån från stenarna med en pensel. Jag sprayar därefter försiktigt lite vatten ovanpå, så sågspånen fastnar lite och därefter blöter jag än mer. Alltihop dränks sen in i vitlimsblandning (50%) med hjälp av en pipett. Och så får det torka minst ett dygn, lite beroende på temperatur/luftfuktighet.

Färg och ballast

Färgen är (som vanligt) Woodland Scenics Green Undercoat varvat med lite utspädd Burnt Umber från Clas Ohlson. Däremellan får jag färgerna att flyta ihop mer – och intill stenarna – genom att pensla med bara vatten. Penseln är ganska stor och av den lite styvare (vit/grå) modellen.

Ballast läggs på MJ-räls
Ballast läggs på MJ-räls


Ballasten är Polak 5313 (Granit) som jag lägger på med hjälp av ett hörn från en (typ) chokladask. Sen tar jag en fin pensel (från något sminkset, tror jag) och jämnar till, men framförallt tar bort all sten från slipersen. Därefter dränks allt i vitlimsblandning (50% även här) med hjälp av pipett. Även detta får torka minst ett dygn.

Ett tips för att få rak kant på ballasten vid gaveln, är att sätta en bit vanlig kontorstejp på gaveln så övre delen hamnar i höjd med rälsen överkant (syns om man tittar noga på bilden ovan).

Landskapet

Nu ska det på växtlager på marken. Det gör jag genom att sträcka ut lövmattor från Polak och lägga i den målade sågspånen. Jag har ”alltid” kört med omväxlande Polak 9051 och 9015, men nu när jag köpte en ny 9015 tycker jag den var mörkare och inte passade så bra. Man kan se att landskapet i ytterspår har mörkare inslag och det beror på Polak 9015. Så framöver blir det nog Polak 9051 och 9016 som jag varierar mellan.

Jag provade också lägga ut ett par slipers (tändstickor) och räls på det som senare ska bli en gräsplätt. Dessutom testade jag att blanda i lite Woodland Scenics T42 och T44 här och där i lövmattan, för att få lite mer subtil variation.

När lövmatta och turf var utlagd, sprayade jag vatten över det hela och limmade sen allting med en vitlimsblandning på 30%. Och lät det torka.

Mossa

En annan test som jag tyckte blev bra, var att göra några områden med mossa av Polak 2431 turf. Man ser dem som lite gulgrönare områden i ytterspår.

Men mossan på stenarna blev tyvärr fel. Egentligen ska det vara Woodland Scenics T44 med lite T42 ovanpå, men jag hade istället T42 som grund och Polaks 2200 ovanpå. Men som ett försök att jämna ut intrycket, gjorde jag även några markområden med Polak 2200 som då får föreställa vitmossa.

Gräset

Som sista steg i marktäckningen använda jag min hemgjorda Grassmaster och lade ut gräs längs spåret och på en plätt i innerspår. Där använde jag cirka 4 delar Polak 8307 och en del 8313 för att få in lite torkat gräs-nyans.

Gräset limmade jag med 60% vitlimsblandning som jag först lade ut med pipett. Sen tog jag min Grassmaster, höll den någon centimeter ovanför marken och skakade ut grässtråna. Jag fick göra om proceduren på ett par ställen, men till slut blev det bra…

Jag kompletterade gräset med en del färdiga tuvor, Polak 4135 och 4123. Man kan även göra egna tuvor av Polak 8313 vilket ser bra ut som torkade tuvor i skogen och runt stenar.

Buskar & sly

Jag började även göra buskar och sly i innerspår. Där använde jag mest Polak 9076 för de större buskarna och Polak 9012 för sly. Jag gjorde även några buskar av den nya, mörkare Polak 9015 vilket jag tycker fungerade bra.

Jag limmade sen fast rälsen och slipersen på gräsplätten. När det sen har torkat ska jag komplettera med mer gräs och sly så det ser ut som de legat där bortglömda ett tag.

Sista åtgärderna

Det sista jag nu gjort är att sätta buskar och sly på resten av modulen, limmat dit överblivna räls och slipers samt kompletterat med lite mer gräs kring dem. Jag var också tvungen att kompletteringsmåla lite på räls och slipers. Men nu får modulen duga.

Enhetligt landskap

Tanken med dessa mindre moduler är att jag ska ha ett flertal olika sektioner som på olika sätt ska kunna kombineras till en större och mycket flexibel modul. Att ha enhetligt landskap på sektionerna ger då en snyggare modul.

Sen hoppas jag även att fler blir intresserade av att bygga landskapet på samma sätt, för att med tiden kunna bygga en hel modulbana med enhetligt landskap! Det vore häftigt, men är kanske en utopi? Jag tänker i alla fall försöka.