Bygga en modul I

Det här är min andra modul och mitt första försöka att göra en 280 mm bred kurvmodul. Det blir en 10 graders kurva med 1000 mm radie. Anledningen till dessa mått är att jag inte hade mer flexräls än så hemma.

Även på denna modul har jag använt lite ”skräpplywood” som jag hade liggandes och faktum är att jag har en till likadan kurvmodul liggandes där jag ska prova lite annan teknik för stommen. Hoppas bara kurvorna blir så bra att de uppfyller MMM 2R-standard.

När jag ville löda rälsen i gavlarna blev det inte helt enkelt på en så här kort modul. Först kommer problemet med att man vill flytta plastslipersen iväg en bit från lödställena. Man behöver löda mitt på (strömatningen) och vid varje gavel.

Har man då som jag 20 cm räls totalt så finns det inte så mycket utrymme att skjuta/flytta slipersen på. Jag har flexräls, så jag kapade slipersen så de satte ihop fyra-och-fyra eller två-och-två. På så sätt kunde jag skjuta ihop dem så pass att jag fick någon centimeter tillgodo vid gavlarna.

Strömmatningen i mitten lödde jag först. Då kunde jag flytta slipersen så mycket jag behövde. Men man måste ändå tänka på att lödningen ska hamna just mellan två slipers och att slipersen ska kunna fördelas jämnt på bägge sidor om lödstället. Ska man ha ner kabeln via hål under rälsen, måste man dessutom passa in så att lödstället blir över hålen. Allt blir dock lättare om man har en rejäl bit räls som får sticka ut över varje gavel – men det är ju lite slöseri… 😉

Rätt radie

Att sedan få till radien var inte helt lätt, men jag provade att första skruva fast rälsen i underlaget. Dock skruvade jag mellan slipersen och hade en bricka på skruven. Jag hade dessutom provat göra en radiemall som skulle passa mellan rälerna, men dels var den inte så precis (sågad med sticksåg) och sen så var ju skruvarna ivägen. 🙁

Efter mycket tillpassande fick jag ändå till det hyfsat. Det var svårast att få till radien i ändarna, då jag inte ville ha slipers så nära lödstället. Då kunde jag ju inte använda skruvarna för att fästa rälsen med rätt radie, utan fick bocka till rälerna lite med en tång de sista två centimetrarna.

Hela tiden måste man mäta på olika sätt så att alla mått blir korrekta. Det gäller också att komma ihåg att skruva dit gavelskruvarna och justera in dem innan man börjar skruva fast rälsen. Det glömde jag i ena änden, så det blev lite extrajobb.

Problem med lödning

Nästa problem blev när jag skulle löda rälerna mot skruvarna. Det blir helt enkelt inte bra!
Hur mycket jag än värmde fick jag inte lödtennet att flyta ut speciellt bra på varken skruv eller räl. Skruven är mässing, men flera gånger blev det kallödningar som lossnade när jag filade på ändarna eller när slipersen skulle på plats och spände lite.

I efterhand har jag insett att bästa sättet att få det bra, är att förtenna både skruv och räl innan lödningen. Och eventuellt även använda lite flussmedel.

Mitt sätt att hantera värmen är att ha en blöt bit av en disktrasa lagd/fastklämd på rälsen alldeles vid närmaste slipersen. Sen jag började med det har jag inte heller fått smälta slipers, trots ganska många ”omtag” med kraftig värme.

Kablar för körström

Körströmselen är dragen och naturligtvis lyckades jag vända färgernas hane/hona åt fel håll. Men det gick ju ganska enkelt att åtgärda då jag bara skruvat kontakterna (ja, jag vet att löda är säkrare & bättre).

Modulens kanter är också tillsågade och ditlimmade. Gavlarna och stommen är gjord 272 mm bred så att jag kan limma dit en boardskiva på vardera fram- och baksida. Fördelen med den lösningen är att jag inte i förväg behöver bestämma hur kuperat landskapet ska vara, utan kan modellera fram det fritt allt eftersom. Och när jag är nöjd ritar jag bara av landskapet på boardskivan och sågar till med sticksågen.

Fästa stenar

Jag har nu även målat en del stenar och limmat fast dem i landskapet. Som test använde jag Casco universallim att fästa ett par stenar. Det höll på att gå riktigt illa. Limmet löser upp markskivan lite, så när jag hade lite tryck på stenen för att den skulle fastna, så sjönk den sakta!

Men detta kan man också utnyttja! Om man har bara lite lim och bara trycker ner stenen försiktigt, kan man med denna metod få stenarna att mer naturligt hamna en bit ner i marken. Då slipper man karva ut hål i markskivan, vilket är lite bökigt när man bara har kniv att tillgå. Man får som sagt vara försiktig när man gör så här och om det råkar pressas ut lite lim på sidan om stenen blir där ett hål.

Alla utom de små stenarna är målade först med Vallejo 70.989 Sky grey. När det torkat är de sedan målade med svart wash, 5 delar vatten och en del svartfärg (Woodland Scenics C1220, Black i mitt fall). Detta bör ge en tillräckligt bra grund, för sen tillkommer ju lite mossa ovanpå stenarna och vegetation runt om.

Förbereda för landskap

Jag har även satt igen en del större glipor med toapapper blött i vitlim, småbitar av markskiva och faktiskt en del gammalt halvtorkat trälim (flaskan hade satt igen och fick rensas). Jag har även monterat två klädnypor i modulen – som hållare för kablar. Klädnyporna är av modell mindre (5 cm långa) och finns att köpa i 45-pack på Panduro Hobby.

Modulen får sedan ballast. Jag har den här gången provat Polaks 5313 granit och jag tycker det ändå blev bättre. På bilden ovan ser den brunare ut än i verkligheten. Nackdelen är kanske att den är lite ojämn i färgen och har lite väl mycket ”vita prickar”. Men jag tycker ändå den är snyggare än Woodland Scenics B97 som jag använde på första modulen.

Sågspånsgrund

Jag har även fixat sågspånsgrunden. Den här gången provade jag att använda lite finare spån och dessutom mera jämnstora spån. Och så är alla stenar nu målade.

Jag har även målat sågspånen med Raw Umber och Green Undercoat, omväxlande mycket, där jag tänkte ha skogs- respektive gräsmark. Det är nog inte så noga, men jag vill prova.

Här ser man också att ballasten är ljusare – förutom längs bort i bild, där jag provat att måla den med 1 del Vallejos 76.506 Wash Rust och 2 delar vatten. Kanske ska jag prova ha i lite Raw Umber också…

Gavlarna fick lite av samma färgblandning som sågspånen. Men jag snålade och har bara målat den yta som blir synlig om denna modul hamnar bredvid en som har MMMs rekommenderade lutande landskap. Samtidigt vill jag med denna modul försöka visa att raka gavlar inte behöver betyda att landskapet måste vara platt och rakt.

Halva modulen klar

Så, nu är halva modulen klar, med landskap och allt. Bara resten kvar och där blir det nog inte några större träd – vi får se.
Jag vill nog byta ut granarna när jag lärt mig göra snyggare sådana enligt Gissbergs koncept, men jag orkar inte nu. Dessutom skulle jag nog vilja byta ut den glesa, lite väl brandgula tallen också.

Jag har gjort buskarna på lite olika sätt. Allt utifrån Gissbergs beskrivningar:

  1. De små är helt enkelt bara Polaks lövmatta som jag sträckt ut lite, ”knycklat till” och limmat fast med vitlim.
  2. De lite större, mörkare är också Polaks lövmatta som jag sträckt ut lite, men istället fäst med universallim på en bit gråmålad ståltråd jag satt i markskivan.
  3. De större, lite ljusare ”lövträden” börjar med en bit gråmålad ståltråd som jag med universallim fäster lite väl utsträckt polyfiber på. Sedan sprayar jag detta med vatten, strör på tapetklister, mer vatten och därefter strör jag lösa ”löv” från Polak.

Jag har använt följande material (förutom lim, ståltråd och gråfärg):

  • Polak Naturex 9015 Oak green (lövmatta)
  • Polak Naturex 9016 Dark green (lövmatta)
  • Polak Naturex F 2842 Medium green (lösa ”löv”)
  • Woodland Scenics Polyfiber FP178 Green

Färdig modul

På den färdiga modulen går det en stig från höger sida, över ett sankt område (blir en tillfällig bäck på våren) och upp på kullen till grillplatsen. Vattnet kommer från andra sidan spåret och rinner ut ur ett rör i banvallen bakom den samling buskar som syns ungefär mitt för spåret. Vattnet rinner sen framåt i bild (följ det grönare gräset).

Det saknas ett ”dräneringsrör” som ska komma ut ur banvallen och några brädor så man kan gå mer torrskodd på stigen över sank-området. Ser att jag måste få på lite mossa / annan färg på stockarna också. Och så förstås grönfärg på modulsidorna.

Sen skulle jag även vilja ha en vandrare eller någon som sitter vid den ännu ej tända eldstaden. Har sett att Noch 36878 skulle kunna passa, men jag tycker det blir dyrt med 100 kr bara för att jag vill ha en figur… vi får se.