Måla stenar

En av de första sakerna att göra med landskapet, är att få dit de stenar (och berg) som modulen ska ha. Det bör ske innan man ska limma dit och måla sågspånen. Så det är bara att sätta igång.

Lämpliga verktyg är en gammal skärbräda, fästmassa, skalpell, pensel, tandpetare, skål för färgen (yoghurtlock), burk för penseltvätt och papper. Färgerna är Vallejo 70.991 Dark Sea Grey och Woodland Scenics C1220 Black – plus lite vatten att späda och rengöra med.

Lämpliga stenar

Innan målningen behöver man skaffa en del lämpliga stenar, exempelvis singel från en grusgång. Lägg stenarna i en bytta och tvätta dem med vatten, diskmedel och en gammal diskborste. Och låt dem torka.

Förbered målning

För att hålla fast stenarna och dessutom inte kladda för mycket med färgen, använder jag en bit till plastskärbräda (IKEA?) som underlag. Med hjälp av små bitar häftmassa fäster jag stenarna på lagom avstånd från varandra (c:a 5 cm).

Måla grått

Nu är det bara att hälla upp färg och börja måla. Jag använder ett urdiskat lock till en yoghurt- eller mjölktetra till det. Penseln är ganska styv för att kunna komma åt alla stenarnas små ojämnheter.

Svart wash

Det går ganska fort att måla stenarna, så när gråfärgen är målad får de torka en stund. Sen blandar jag 1 del svart färg med 5 delar vatten och rör om. Det blir en ganska tunn svartfärg som jag sedan stryker ut ordentligt på alla stenar.

Medan man stryker på svartfärgen kan det se ganska mörkt ut, men om man bara undviker stora pölar, blir det oftast bra när det väl torkat. I och med att svartfärgen torkat, är stenarna klara att placeras ut i landskapet.

Comments are closed.