Enhetligt landskap

Sen en tid tillbaka försöker jag bygga ett enhetligt landskap vid modulgavlarna. Tanken med det är förstås att kunna bygga ihop modulerna på olika sätt, men ändå få dem att se ut som en enda modul.

Översikt

På första bilden ser man fyra moduler i en panoramabild. De är inte ihopskruvade, så spårläget är lite ojämnt. Längst till vänster är det en 1 dm-modul och sedan följer tre lika stora moduler (7 dm). Modulerna är raka även om det inte ser ut så på bilden. 🙂

Fyra moduler med enhetligt landskap i skarvarna

Här kan man se helheten och få en uppfattning om hur det kan se ut både om landskapet är enhetligt på hela modulen (framför spåren) eller om det bara är enhetligt vid gavlarna (bakom spåren).

Jag tycker man kan säga att det gör mycket för helhetsintrycket med enhetligt landskap. Jag använder bara rak överkant på gavlarna, men det tänker man inte på så mycket när landskapet är detsamma på bägge sidor skarven.

Skarven väl dold av landskapet

Skarvarna

På nästa bild ser man den korta modulen med stoppbock och skarven mot första långa modulen. I den här vinkeln är det t.o.m svårt att se var skarven är. Bortre modulen ligger lite lägre, men även när de är i jämnhöjd är det svårt att se skarven från sidan. Men samtidigt ljuger bilden lite, för i verkligheten syns skarven ändå lite tydligare än bilden visar.

De sista bilderna visar skarven mellan andra och tredje modulen, från två olika håll. Här ser man skarven bättre, men jag vill påstå att den ändå är relativt dold. Med tanke på att modulerna har fått landskapet vid olika tidpunkter så har jag väl ändå fått till ganska bra enhetlighet?

Mer enhetlighet

En viktig sak med enhetligt landskap är förstås även ballasten. Där har jag samma ballast (Polak 5313, Granit) på alla moduler. Dessutom målar jag rälssidorna med samma rostfärg (Vallejo 70.871 Leather Brown).

Fördelen med att alla gavlar har samma landskap, är att jag som bygger korta, generella moduler kan kombinera dem på en massa olika sätt utan att det ser konstigt ut. Om man tittar på första bilden så skulle jag ju kunna kombinera modulerna hur som helst utan att skarvarna blir mer synliga, bara spårlägena stämmer överens.

Fler som vill vara med?

Det här landskapet är det (nog) bara jag som bygger än så länge. Men jag hoppas med tiden att fler vill hänga på och med denna text vill jag visa hur det skulle kunna se då. Det vore häftigt om man kunde få ihop några meter verkligt enhetliga moduler på en träff!