Detaljera moduler

Jag har till slut fått en del moduler så pass klara att de har ordentligt landskap och tål att visas upp för publik. Modulerna är byggda vid olika tidpunkter, men jag har försökt hålla ett enhetligt landskap på dem. Totalt är det ungefär 2 m modul som tål att visas upp.

Alla moduler sammansatta

Trots att modulerna känns klara, blev jag lite sugen på att detaljera dem. Mycket för att få möjlighet att prova lite nya tekniker i liten skala. Dessutom gör det nog att modulerna är lite mer intressanta att se. Jag provar mig fram och redovisar nedan vad som händer.

Luftledningsstolpe

På en av modulerna tillförde jag en luftledningsstolpe. Jag tog bara en borr och gjorde hål för den i markskivan. Sen satte jag dit stolpen, lade ballast runt den och limmade med vitlim. Direkt efter jag haft på vitlimmet, tog jag bort stolpen, så den inte blev fastlimmad.

Jag har dessutom målat fundamenten på de två luftledningsstolparna som finns. Jag har använt en ljusgrå färg och sen har jag gjort rostfärgade rinningar med färdig rost-wash. I efterhand har jag även kompletterat med en brun wash (en del raw umber och cirka 4 delar vatten) som gjorde att det blev lite bättre betongfärg.

Rådjur

På ett par ställen har jag placerat ut rådjur. De jag hade liggande i lådan (Noch 15740) tyckte jag såg för blanka ut. Dessutom saknades deras karakteristiskt vita rumpa. Så med hjälp av lite grå wash och ett penseldrag med gråvit färg blev det lite bättre. Kanske är de fortfarande för bruna, men det får vara.

Jag hade först tänkt att även borra ett 0,3 mm hål i en av deras ben för att där limma fast en bit pianotråd för att kunna sätta fast dem på modulen. Men benen var lite tunna och jag hade ingen 0,3 mm borr, så det fick vara. Jag har fäst dem med vitlim istället.

Teknikbod

Jag hade sen tidigare byggt en teknikbod (från KMJ). Men den såg lite för fint, så jag tog en blandning av brun-grå wash och målade på den. Både taket och nedre delen av väggarna fick sig lite wash. Taket ser genast lite bättre ut och även om det knappt syns något på väggarna så får det duga.

Elskåp

Sen länge har jag haft ett par byggsatser av elskåp liggande (Entecs, tror jag). Nu byggde jag ihop ett av dem och målade grått. Jag tyckte den såg för fin ut, så även detta elskåp fick en del rost. I ett hörn råkade jag skrapa bort lite av gråfärgen, så där blev det extra rostigt med lite brun färg (Vallejos Mahogny brown, samma som till rost på rälsen).

Rostigt tomfat

I en buske bakom stoppbocken placerade jag ett rostigt tomfat. Jag hade redan målat det mörkgrått, så det enda jag gjort nu är att måla på en del rostfärgad wash och limmat fast fatet vid busken. En grästuva limmades också fast framför fatet.

Fler grästuvor

En liten detalj som knappt syns, är att jag limmat på några grästuvor här och där. Egentligen borde det bli mycket mer gräs överlag på modulerna, men just nu har fokus legat på området kring banvallen. Jag har placerat ut färdiga tuvor från Polak, både 4123 och några 4135. Det syns knappt, men jag tror ändå det bidrar till att göra modulerna mer verklighetsnära.

Jag har även limmat lite gräs i övergången mellan mitt standardlandskap vid gavlarna och den större gräsyta jag har på en av modulerna. Med Polak 8313 har jag försökt få gräsytan att mer naturligt övergå i mer skogslik mark.

Vandrare

På stigen ner mot växeln har jag placerat en man med ryggsäck, på väg ner mot spåret. Här har jag inte gjort mer än borrat ett 0,5 mm hål i hans ena ben och limmat fast en bit pianotråd som sticker ut. Så nu kan jag lätt ställa honom var jag vill på stigen och även förvara honom på annan plats mellan visningarna. Med tiden skulle jag vilja måla om honom, men det får bli när jag tränat mer på just figurmålning och -modifiering.

Reklamsläp

En enkel åtgärd har jag gjort på min modul som har en bit åkermark. Jag har köpt ett lastbilssläp och placerat ut det på åkern, väl synligt från järnvägen. Normalt står ju dessa vända mot större vägar, men lite får man väl förvränga verkligheten?

I släpet har jag limmat kraftiga magneter. Detta för att kunna sätta upp olika reklamskyltar på släpet. Reklamskyltarna är vanliga pappersutskrifter som jag limmat på en bit plåt från en slaktad konservburk. Tänk på att använda magnetiskt material och inte exempelvis aluminium…

Trainspotter

På samma sätt som med vandraren, har jag satt en bit pianotråd i gubbens ben så att jag kan sätta honom på lämplig sten.