Vagnslåda

Sen tidigare har jag konstruerat och byggt några lådor att förvara mina lok och vagnar i. Lådorna är lika långa som en smal MMM-modul är bred; 280 mm. Detta för att jag ska kunna frakta tågen i samma låda som modulerna.

Jag har nu byggt en enklare variant av dessa lådor, samtidigt som jag justerade måtten en aning. Förenklingen består i att lådan saknar innerväggar. Måtten är dessutom justerade så tåglådorna även kan rymma mindre plastlådor. På så sätt kan jag även kan ha diverse mindre tillbehör i samma typ av låda.

Kapa och limma

Lådorna är gjorda av 3 mm board (även kallad masonit). Jag kapar dessa i en bordscirkelsåg för bra precision. Därefter limmar jag sidorna två och två; först de bägge kortsidorna och därefter de bägge långsidorna. Jag använder vanligt trälim och allting får torka mellan varven.

Det blir inte 100% precision när man bygger själv. Så när allting torkat tar jag en fil och snyggar till alla hörn och kanter. Dessutom för jag på lite mer trälim i skarvarna mellan botten och sidorna. När det sen har torkat, är själva lådan klar.

Vagnshållare

För att sen kunna ha vagnar i lådan utan att de rullar om kring och skadas, har jag gjort små hållare. De är 3D-utskrivna och passar på vagnarnas hjulaxlar, precis mellan hjulens inre kanter.

Jag limmar vagnshållarna individuellt för varje vagnstyp. På så sätt kommer vagnarna att stå säkert i lådan, med lagom avstånd och utan att kunna röra sig. Det är endast om man tappar eller vänder upp-och-ner på lådan, som man kan få problem med trasiga vagnar.

Vanligen får det plats sex godsvagnar i en låda. För lite längre vagnar ställer man dem åt andra hållet och får plats med fyra istället. Alternativt får det plats fyra vagnar på längden och en på tvären.

Lättförvarade vagnar

Med denna lösning kan jag nu enkelt stapla och förvara mina tåg på olika sätt. Antingen i garderoben hemma eller i tillsammans med någon modul i en modullåda. Oavsett har jag nu en bra, flexibel och utbyggbar tågförvaring!