Ljudproblem

En dag fick jag problem när jag hade ställt upp mina moduler för att testa den nyaste och provkörde en del växling med mitt Ma-lok. Jag har nyss köpt ljuddekoder till det, för jag tycker det ger en extra dimension i körningen.

Ljudet börjar lägga av

Allt gick bra under kanske en halvtimmes körning. Men så plötsligt, mitt på ett stickspår, börjar ljudet ta slut. Ja, de lät ungefär så, för det föll bort mer och mer tills jag inte längre hade något ljud alls efter någon minut. Och det konstiga var just att inget speciellt inträffade med loket kring tidpunkten för ljudbortfallet…

Tandpetare håller högtalarens membran mot magneten

Nåja, jag provade lite avstängning av kraft, JMRI (som jag styr loket via) och datorn, men inget blev bättre. Jag avslutade provkörningen utan ljud, då jag hade slut på idéer, och ställde undan grejorna till nästa dag.

Problemet kvarstår

Dagen efter var det samma problem, men efter ett tag märkte jag att ljudet kort kunde återkomma då och då under en körning. Det tydde på glappkontakt någonstans. Jag hade redan tagit bort kåpan, så nu provade jag att trycka och röra på kabeln och dess anslutningar för att se om jag kunde hitta felet. Jag provade även att löda om kablarnas anslutning mot högtalaren och ta loss kontakten för kontroll. Det hjälpte inte.

Loket med plåtremsan med skruv liggande bredvid

Glappkontakten var inte heller logiskt… När jag tryckte på vissa ställen på högtalaren kom ljudet åter, men dessa ställen var inte i närheten av kabel eller kontakter. Efter ett tag upptäckte jag att om jag tryckte ner hela högtalaren ordentligt mot chassiet den satt i, kunde jag få ljudet att fungera långa stunder. Men efter ett tag hjälpte inte ens det.

Fel på högtalaren

Jag fortsatte prova mig fram och skruvade till sist bort högtalaren för att göra närmare studier. Till slut upptäckte jag att jag kunde trycka mitt på högtalarmembranet och få ljudet tillbaka! Efter lite mer test kan jag konstatera att felet verkar vara att membranet lossnat från högtalarens magnet och att de elektriska signalerna därför aldrig kan omvandlas till rörelser i membranet – om jag nu förstått högtalarens konstruktion rätt.

Loket med plåtremsan med skruv på plats på högtalaren

Min lösning var lite drastisk. Jag gjorde en lite plåtremsa lika lång som högtalarens diameter (28 mm). Sen gjorde jag hål i plåtremsans mitt och satte en skruv med mutter där. Denna plåt/skruv lade jag ner innan högtalaren, i dess utrymme i chassiet. Sen hade jag högtalaren ovanpå och skruvade fast den igen. Så nu har jag en skruv som trycker membranet mot magneten och ljudet fungerar igen. Det låter nog bättre med en hel högtalare, så den ska bytas. Men tills vidare har jag i alla fall ljud. Nu återstår att se om detta kan räknas som fabrikationsfel och jag kan få högtalaren bytt trots att chassiet köptes för mer än ett år sedan (på Hjulmarknaden 2014).

Efterspel

Jag fick en ny högtalare hos handlaren och den fungerade bra i några månader, sen uppstod samma problem. Jag hann inte köra mycket med loket utan undrar om det är något fel på högtalarens konstruktion.

Nu har jag inte bytt högtalare mer, utan kör med en liknande lösning att trycka membranet mot högtalaren för att få ljud. Det låter inte jättebra, men det får duga tills jag gör en mer permanent lösning (ny typ av högtalare).