Byta koppel

Jag köpte några Lima flisvagnar på MJ-mässan november 2017. Dessa ville jag byta koppel på, så att de fungerar på modulträffar och då krävs Fleischmanns 6511-koppel.

Efter lite frågor på Svensk MJ-forum tror jag mig veta att de två bästa alternativen är Rocos kortkoppelkuliss art.nr 40343 eller Symoba art.nr 111 kompletterad med lämpligt schakt art.nr 103, 107 eller 110. Jag valde Rocos.

Ta loss kåpan

Det första man bör göra är att ta bort kåpan / överdelen så det blir mer lättarbetat. Jag visste först inte hur man skulle göra och förstörde en pigg som håller vagnens golv på plats. Men om man bara vet hur överdelen sitter fast är det ganska enkelt att få loss den, utan större risk att ha sönder några piggar.

Lossa vid piggen ovanför kopplet
Snäpp loss vid hålen på vagnens långsidor
  • Med en smal kniv eller liknande tar du loss överdelen vid en av de piggar som finns ovanför kopplen
  • Med fingrarna snäpper du sen loss överdelen vid de långsmala hål som sitter på sidorna
  • Till sist kan du ta ur nederdelen ur överdelen i den andra änden

Ta loss kopplet

Kopplet är nog svårt att få loss och behålla helt, men det kan gå om man hittar ett eller två smala verktyg (t.ex nålar till anslagstavla) som kan stickas ner på varsin sida om fästet och tvinga ihop piggarna. Jag har försökt och lyckats i kanske 2/3 av försöken, men du kan lyckas bättre?

Fräs allting slätt

Nu när underdelen kan ligga bättre och kopplen är borta, är det dags att ta bort det som är ivägen för nya kopplet. Jag gjorde det med en miniborrmaskin (typ Dremel) som jag satte ett fräsverktyg i.

Det är viktigt att man håller fast både vagnen och miniborrmaskinen ordentligt. Det finns stor risk att fräsen ”hugger” och vagnen och/eller miniborrmaskin hoppar iväg. Då kan man har sönder något.

Men är man bara försiktig så är det faktiskt inte så svårt att göra plats för nya koppelfickorna. Har fräsverktyget bara en slät sida mot vagnen, går det lätt att få en bra yta för limma kopplet på.

Montera koppel

När jag sen fått en slät yta, var det dags att montera koppelfickorna. Roco-fickorna jag använder passar perfekt på vagnarna och det är ganska lätt att montera dem.

Varning!
Innan du monterar Rocos koppelfickor bör du kontrollera att ett koppel verkligen går att få i koppelfickan. Min erfarenhet är att 2-4 koppelfickor i varje förpackning har lite gjutfel som gör att kopplet inte går i botten och det måste filas till.

Jag limmade koppelfickorna rakt mot gavelkanten och precis så att de två mindre hålen döljs. Till det använde jag vanligt CA-lim från Biltema.

Limmet fäste ganska direkt och jag provade sen sätta i ett par koppel. De hamnade på hyfsat bra höjd och gick fint att koppla mot ett par andra vagnar. Efter att ha återmonterat överdelen och bytt till hjul med lägre fläns, är den nu redo att användas.