Kör med mobilen

Jag gillar att köra tågen trådlöst via mobilen. Det ger större frihet och när man vant sig är det heller inte svårare än att använda traditionellt körhandtag med ratt – oavsett vad vissa påstår.

Jag har tagit en gammal mobiltelefon och anpassat den till att bli körkontroll. I mitt fall är det en Samsung Galaxy S3. Jag hittade en passande bakgrundsbild på nätet och använde appen Minimalistic text: widget för att lägga lite text / information på startskärmen.

Viktig information

Förutom rubrik och tillhörighet har jag lagt upp information om aktuellt nätverk och batteritid, två viktiga saker att ha koll på. Nätverket är bra att veta, så inte telefonen automatiskt råkar byta nät – då kan du plötsligt inte styra loket! Man ska även regelbundet se till att rensa bland vilka nätverk telefonen kan ansluta automatiskt till.

Som extra säkerhet har jag även installerat en app (EZ Wifi Notification) som jag ställt in så att telefonen vibrerar när nätverksstatus ändras. På så sätt upptäcker jag t.ex. om telefonen bytt nätverk även i en lokal med hög ljudnivå – som på en del modulträffar.

Fyra appar

I princip behöver man bara ha fyra olika appar för att klara sig bra på en modulträff:

  • Rocos Z21-app
  • Engine driver (för t.ex JMRI)
  • MRclock för att se speltiden och
  • En app som låser övriga appar i telefonen (AppLock)

Jag har även lagt in ECoS Controller för att kunna köra via ESU:s körkontroll och så har jag en app som kan visa tillgängliga nätverk och deras signalstyrka (Wifi Analyser).