Egna kretskort

Om man som jag är både intresserad av mj och elektronik, kommer förr eller senare behovet av att skapa egna kretskort. Tack och lov är det idag inte allt för svårt eller dyrt att få sin önskan uppfylld.

Fritzing är ett program där man på ett enkelt sätt kan skapa sina egna mönsterkort. Det stödjer hela processen från att koppla ihop komponenterna till att designa själva mönsterkortet. Programmet är öppen källkod, så det är bara att ladda hem och prova. Finns för Linux, Mac & Windows.

Startsidan i Fritzing

Det finns fyra olika delar i programmet och de är samtidigt olika steg på vägen till ett färdigt mönsterkort.

Breadboard

Först placerar du ut dina komponenter och kopplar ihop dem i ett gränssnitt som ser ut ungefär som verkligheten. Du kan exempelvis koppla allting på en virtuell kopplingsplatta, precis som man kan göra i verkligheten. Här tycker jag programmets styrka ligger, att det känns naturligt och enkelt att göra ”konstruktionen”.

Breadbordsidan i Fritzing

Schematic

I programmets nästa steg finns nu alla komponenter och kopplingar redan gjorda, om du ritat allting klart i Breadboard-läget. Men det ligger (ofta) huller om buller så i schemavyn får man lägga allting till rätta och göra ett kopplingsschema som blir mer lättbegripligt. Här kan man samtidigt se till att allting får korrekta namn och värden. Å andra sidan är det inte nödvändigt att snygga till schemat om man bara är ute efter att konstruera ett mönsterkort.

Schematicsidan i Fritzing

PCB

När man fått till ett korrekt kopplad krets går man till sista delen där man skapar själva mönsterkortet (Printed Circuit Board). Även här ligger komponenterna redan klara och kopplingarna gjorda. Men oftast behöver man nu flytta omkring allting så det blir som man vill.

PCB-sidan i Fritzing

Detta steg kan ta en stund att få till, så att det blir bra på alla sätt. Man vill kanske få ett så litet (läs billigt) mönsterkort som möjligt och ha olika saker logiskt placerade. Samtidigt kan ju inte ledningsbanor korsa varandra hur som helst, men med en del klurande, flyttande och med både fram- och baksida tillgängligt brukar man kunna få till det. Det är troligen här man måste lägga mesta tiden med att prova olika placeringar och ledningsdragningar för att få det optimalt.

Tillverkning

När man är nöjd med mönsterkortet är det enkelt att beställa det. Man bara klickar på en knapp, laddar upp den fil man skapat, skapar en inloggning, kollar att allt blev bra och klickar Beställ. Man måste beställa minst tre mönsterkort och det är några dagars leveranstid. Men det är enkelt och jag tycker det verkar överkomligt i pris. Tre stycken 20×35 mm dubbelsidiga mönsterkort för drygt 35 kr/st inklusive frakt (vintern 2020).

Beställningssidan för mönsterkort

Sammanfattning

Jag har nu provat beställa ett par olika mönsterkort och tycker dessa blev bra. Fritzing och mönsterkortstillverkaren har lyckats med att göra hela processen enkel och begriplig, vilket jag som nybörjare uppskattar. Troligen kan man få mer avancerade funktioner och kanske billigare mönsterkort med andra program och tillverkare, men har man aldrig skapat mönsterkort förr tror jag detta är bästa sättet att börja.

För den som undrar så är alltså mönsterkort det tomma kort man skapar och låter tillverka med hjälp av Fritzing. När man sen har monterat de olika komponenterna på kortet, kallas det istället för kretskort.