FRED körhandtag med sladd

Bygga FRED-handtag

Nu har jag byggt ihop mitt första FRED-handtag. Jag har ju länge känt mig lite handikappad på träffar då jag inte haft något körhandtag. Och tyvärr finns det en ganska konstig inställning till trådlös körning, så det tillåts sällan. Men nu kan jag alltså köra tåg med eget körhandtag. Skönt.

Att löda och montera ihop handtaget gav inga större problem. Anvisningen räcker långt och det är inga svåra lödningar att göra. Men några tips och erfarenheter har jag ändå att ge.

Löda IC-hållare

Här ska man tänka på att alla hållarens ben ska vara ordentligt nertryckta i sina hål. Hela hållaren ska ha orddntligt stöd mot kretskortet. Man kan fästa den med lite tejp innan lödning. Börja med att löda två diagonala hörnben och se att hållaren sitter rätt innan du fortsätter.

Lödningen

Hålen är genompläterade och förtennade så det är ingen fara om man löder lite fel. Men försök gärna få lodet att väta igenom även på baksidan. Man kan värma lite längre än på enkelsidiga kretskort och man kan med lite träning se att lodet liksom sugs ner i hålet om allt går bra.

Lysdioder

Innan du löder dem bör du fästa dem med en bit tejp i rätt position. De ska ju senare igenom färdigborrade hål och det blir krångligt om de hamnar snett.

Testa ofta

Ett annat tips är att testa att kretskortet passar i lådan efter varje typ av komponent man löder. Kolla att RJ12-kontakten passar i sitt hål, att lysdioderna passar, att knapparna kan tryckas ner och att switch & potentiometer passar.

Slutresultatet

Den engelska instruktionen använder nog fel ord när den beskriver hur man testar det färdiga handtaget. Det står ”om man ansluter handtaget” men ska nog vara ”när man ansluter handtaget” till en körcentral. Man ansluter alltså handtaget via ett Loconet-uttag till centralen och trycker samt vrider på allt för att gå igenom testen. Det verkar som att man måste vrida potentiometern i sina bägge ändlägen för att testen ska godkännas.