Lanthandel

Nu har jag byggt den första byggsatsen sen tonåren! Det är Auhagens lantliga handelsinrättning 11 374, med en del modifieringar och (som jag tycker) förbättringar.

Vitt hus

Jag penselmålade huset vitt för jag tyckte det blev lite mer svenskliknande. Men en airbrush hade nog gjort det enklare, för nu fick jag måla 3-4 lager innan det blev tillräckligt vitt.

Fönster & dörr

Alla fönster målades vita och alla foder målades gråa (Vallejo Sky grey 70.989). Fodren kring de större fönstren fick dessutom en enklare utformning genom att jag skar bort en utstickande kant och den snickarglädje som fanns i övre hörnen. Dörrarna målade jag svarta.

Det följde även med ett mindre fönster som inte hade något passande hål i fasaden. Men bredvid lilla dörren fanns ett litet hål som jag skar upp till rätt storlek för att få dit fönstret. Fodret fick jag måla dit med hjälp av lite maskeringstejp.

Husgrund

Stenmuren som huset står på gjorde jag mer levande med lite mörkgrå färg (Vallejo Dark grey 70.991) och ljusgrå wash (utspädd Vallejo Sky grey 70.989). Med en svamp ”duttade” jag lite försiktigt och slumpmässigt på ”stenarna” och när det sen torkat målade jag med washen på det hela (för att få illusionen av en murfog). Det mesta av washen torkade jag bort, så det blev färg kvar bara mellan ”stenarna”.

Egna takfönster

Jag tycker inte originalfönstren passar så bra på lanthandeln så jag gjorde istället nya takfönster till den. Sen en tid tillbaka har jag samlat ihop några plastförpackningar och ur dessa skar jag till två fönsterbitar.

Nästa steg var att skära till fönsterfoder. Som tur var, har jag sen länge skaffat skalenliga trälister och nu kom 1″ x 4″-brädorna väl till pass.

Kapa & limma

Jag kapade dem med 45° vinklar, vilket kändes bäst för takfönster, och sen kollade jag noga att de passade och det såg bra ut. Vilket jag tyckte det gjorde. Sen målade jag dem vita, fasthållna med en bit dubbelhäftande tejp.

När färgen torkat, började jag med att limma fast ”fönsterglasen” med lite CA-lim. Sen passade jag in tre av fodren och fäste med en bit kirurgtejp (se bild). Därefter var det ganska lätt att lägga lim på fjärde fodrets baksida och passade det på plats med en pincett.

Jag fortsatte så, med ett och ett foder tills alla var limmade. Det blev  ganska bra, men jag tycker egentligen inte takfönstren passar på en svensk byggnad. De är lite för stora och möjligen borde jag även använt bredare foder (men jag hade inget). Men det får duga åt mig!

Avslutande detaljer

När fönstren var klara återstod att måla lastbryggorna i någon nyans så den ser mer träaktig och sliten ut. Jag provade lite olika färgbölandningar, men fick egentligen inte till det så bra. Men till slut nöjde jag mig med en ganska så brun färgton.

Som avslutning limmade jag även dit hängrännor och stuprör – plus skorstenen. Visserligen ska en del detaljer limmas på plats och allting placeras på en modul, men jag vet ännu inte hur den modulen ska se ut. Så nu räknar jag istället huset som klart!

Om modellen

Jag tycker modellen var lättbyggd och det mesta passade bra. Detaljrikedomen är tillräcklig. I original ser den inte så svensk ut, men tillräckligt ändå för att passa på en svensk modul. Allt medföljde, utom lim och färg. Jag missade att även plast till ”fönsterglas” följde med, men det gick bra med gammal OH-film också.
En trevlig sak var den pappersbit man satte ihop och stoppade in i huset, för att få gardiner och ”insikt” i huset. Jag vet inte vad det ska föreställa att man ser, men det var ett enkelt sätt att slippa ha tomma fönster i alla fall.