Kylhus i byggsats

Under julledigheten 2018 tog jag mig tid att bygga ihop ett par husbyggsatser som legat ett tag. Byggsatserna kom från Artitec och var gjorda i resin, en typ av materiel jag aldrig jobbat med förr.

I förpackningen

En av byggsaterna var ett fryshus och den kom i en relativt stor kartong, mest fylld med gröna ”chips”. Den innehöll faktisk bara sju delar plus beskrivning och ett ark med genomskinlig plats till fönstren.

Snygga till

Åtminstone dessa resin-byggsatser är lite annorlunda mot vanliga plastbyggsatser. Nästan alla detaljer finns redan på plats och byggsatserna har väldigt få delar.

Å andra sidan behöver nästa alla delar göras ren och/eller snyggas till, då det är varierande mängd gjutskägg på dem. Så det första man får göra är att ta fram brytbladskniv och skalpell.

På dessa byggsater är det mest fönstren som behöver göras iordning. Några kanter kan också behöva snyggas till. Den andra byggsatsen hade dessutom ett par för tjocka bitar, så där fick jag slipa en del också.

Fönsterbågar

Att skära ut fönsterramarna kan ganska lätt gå fel. Spröjs eller bågar mellan olika fönster är sköra. Men ett tips är att först skära försiktigt runt alla spröjs/bågar innan man skär bort plasten helt och hållet.

Det följde faktiskt med en extra fönsterrad, men det lilla jag förstörde limmar jag ihop hellre än att skära ut sex fönster till!

Rengöring

Nästa steg i bygget blir att rengöra alla delarna och slipa någon av dem lite jämnare. Jag tror inte det är nödvändigt att rengöra delarna, men jag gör det för säkerhets skull.

Jag har några gamla fotoskålar som jag häller rödsprit respektive vatten i. Sen rengör jag varje del med rödsprit och en tandborte, för att sen skölja av delarna i vattnet. Därfter får allt torka ett tag.

Limma

När alla delar blivit tillsnyggade, rengjorda och torkat blir det dags att limma ihop allting. Det går egentligen ganska fort och det enda kluriga är att få alla vinklar raka. Genom att jag använder vanligt CA-lim har jag dessutom inte så gott om tid att passa in bitarna.

Till min hjälp har jag ett par små vinklar jag gjort på 3D-skrivaren. Dessutom ”torr-övar” jag flera gånger på hur bitarna ska monteras, innan jag slutligen har lim på dem och sätter ihop. Oftast går det bra…

När jag fått ihop alla väggar, ser jag även till att föra på lite extra lim från baksidan av fogarna. Jag sprider ut limmet över hela sträckan med en tandpetare.

Stommen limmad, men lastbrygga & takfönster monteras först efter målning

Vad jag byggt

Det är två byggsatser från Artitec som jag byggt. Den jag visar bygget av här ovan, är kylhuset. Båda är tänkta att få plats på smala MMM-moduler.