100% trådlös styrning

Nu har jag kommit så långt att styrningen kan göras helt trådlös. Jag har alltså ordnat så att all elektronik drivs av laddbara batterier.

Batteri-utmaning

Det har varit en del funderande kring användningen av batterier. Jag upptäckte nämligen att fyra fulladdade batterier ger mer än 6V ut och det klarar inte Wemos-klonen (kretskortsdatorn) riktigt av. Att istället använda tre batterier ger nackdelen att de kommer under 5V när de börjar laddas ur.

Lösningen blev att köpa ett litet reglerkort som klarar 2.7 – 11.8 V in och alltid ger 5V ut. Med en sådan krets kan jag få mer flexibilitet, men det lägger 60 kr på priset för styrningen.

Nytt kretskort

I samband med mina olika tester har jag även sett att mitt anpassningskort fungerar, men behöver förbättras. Ett av motstånden behövs inte och jag skulle för säkerhets skull behöva 3.3V till kortet. Och med idén att kunna driva allting på olika inspänning behövs även plats för en strömkontakt och sockel för reglerkortet (5V stab).

Schemat för nya kretskortet

Kretskortet har fått en första design, men jag har lärt mig att det är bra att låta den ligga tills sig lite innan man beställer nya kort. Och jag har redan börjat fundera på förbättringar…

Testuppkoppling

Jag har gjort en ny testuppkoppling för styrningen. Den är lite omständlig för att jag dels inte får plats med Wemos-klonen i hållaren (pga anslutningslisterna), dels för att 5V stabilisatorn måste anslutas med hjälp av en experimentplatta. Men det fungerar i alla fall.

Något rörig, men fullt fungerade testuppkoppling

Nästa steg är att bygga in detta i en modul och se hur det blir. Men då behöver jag först ett nytt kretskort och även lite nya 3D-utskrifter.

Programvaran

Inställning via webbläsare

Jag har även hittat förbättringar jag vill införa i programvaran. Framför allt vill jag göra det enklare att ändra inställningarna i Wemos-klonen genom att det ska kunna göras via ett webb-gränssnitt.

Detta har jag fått att fungera i demonstrations-programvaran jag gjort, men det skulle behöva införas även för växelstyrningen. Det är inte så svårt, men tar lite tid. Å andra sidan fungerar det utan ändringar, så förbättringar får ske i den takt jag känner för.


Publicerat

i

,

av

Etiketter: